top of page

Изркивяване в таза и последствията от това

Всички се раждаме с подвижна сакроилиачна става, но до 14-годишна възраст нейната подвижност е намалена до минимум 2-3 градуса, а до края на живота като цяло се сраства. При раждането, благодарение на съветската школа по акушерство, която все още се основава на трактата от 1936 г., детето получава куп леки и не леки наранявания. Наклоненият таз, като правило, е гарантирана последица от дисплазия на тазобедрената става, сублуксация на бедрото, тазово представяне на плода.

Нека да разгледаме какво ще се случи след това. Сакрумният ъгъл навлиза в таза. Ъгълът на сакрума с наклонен таз се променя, съответно оптималните ъгли на физиологичните извивки на гръбначния стълб се променят на нефизиологични и започва процесът на формиране на патологични зони на претоварване на преходните зони на гръбначния стълб. Предусещайки въпросите, пояснявам, че всичко това е било и с вас, когато от думите сте можели да произнесете „мама“ и „ням-ням“, т.е. когато сте се изправяли на крака. Нататък. До 5-6-годишна възраст тези промени не са толкова забележими, но след това следва период на бурно израстване както при момчетата, така и при момичетата. Плюс скачане от високо, падане по дупе и прочее. Това е мястото, където тялото изпитва трудности. Проблемите с изкривения таз стават явни, сколиозата, кифозата и други постурални нарушения се проявяват в пълен блясък. Какво правят съвестните родители? Точно така, отдаваме детето на спорта. Като правило, в плуването или леката атлетика. Това е най-грешното решение, което предците могат да направят за детето си по отношение на перспективите за запазване на опорно-двигателния апарат в бъдеще.

Няма симетрични оздравително развиващи се спортове. Дори плуването не е в състояние да коригира дефекти на стойката, сколиоза, кифоза. Асиметрично непропорционално тяло при всяко физическо спортно натоварване ще работи неравномерно. Силната му част ще се напомпва, слабата част ще изостава все повече и повече, докато настъпи декомпенсация. Реални клинични симптоми и оплаквания... хернии, протрузии, нестабилности, мускулни болки и др. В същото време трябва да разберете, че треньорът организира тренировъчния процес, предназначен за растеж на спортните резултати, а не за възстановяване. Оценката на едно дете „обещаващо, надарено“ не означава „здравословно“. Да продължим. Изкривеният таз образува каскада от g-сили, преминаващи от крака към ухото. Функционалната разлика в дължината на краката води до разместване на големите стави в три равнини, тяхното претоварване, артрит, артроза, дори т.нар. автоимунен полиартрит, раменно-скапуларен периартрит и накрая дясно-лява гръбначна херния.

Освен това. Статичната деформация води до неравномерно развитие на дълбоките мускули на гръбначния стълб, които държат прешлените един спрямо друг. Има усукване на гръбначния стълб, докато расте, образуването на деформации на гръдния кош и, подобно на корона, дори изместване на тилната кост на черепа.Тук е необходимо да се обсъди отделно въпросът за това, на какво почива нашият гръбнак . Скелетни мускули. Първи слой. Най-старият и най-могъщият. Той се формира в зората на вътрематочното развитие и е първият, който се предава. Това работи независимо от нашата воля и не се контролира по никакъв начин. Основната им цел е да поддържат оптимална статика. Те винаги работят, винаги са заети. През целия живот ядем много лоши и нездравословни неща, но има три точки, които просто убиват тази мускулна група. Тютюнопушене, наркотици (особено мускулни релаксанти и болкоуспокояващи), продължителни фиксирани позиции на тялото. Чрез дълбоките мускули на гръбначния стълб се хранят междупрешленните дискове. Следователно осте

охондрозата е изключително мускулно заболяване, а хернията и другите й прояви са върхът на айсберга. Следователно операциите на гръбначния стълб без възстановяване на скелетната мускулатура са безполезни и безнадеждни и не трябва да се правят от всеки, който има болка, но нищо не е премахнато. Хернията не може да притисне нищо, за да създаде компресия върху коренчетата, тя трябва да бъде с астрономически размер. Но компенсаторният спазъм на най-дългите мускули на гърба на мястото на липсващия или атрофирал мускул може да притисне не само нерва, но и съдовете.

ЯМР е полезен, но безполезен за диагностициране на причините за херния. ЯМР се прави лежейки, можете да разберете размера, степента на дехидратация на диска, но никога не виждате защо. Следователно аргументирането на изводи за лордоза, неоптимална статика и др. тези думи не са абсолюто нищо, изправете човек на крака и картината на същата херния ще се промени с 80 процента.В това отношение функционалната цифрова рентгенова снимка с контраст е с голям порядък по-информативна.

Така че мъртвите скелетни мускули трябва да бъдат компенсирани, тялото се защитава и прехвърля натоварването върху повърхностните мускули. Но те не са проектирани да поддържат статика. Тяхната роля е ускорение, преследване на мамут, но не

статична. Динамичните мускули са претоварени и уморени, поради което вторият етап на защита е фиброзата. Където тънко тялото започва да се циментира, заменяйки мускулната тъкан със съединителна тъкан. Шипове. Това вече е истински проблем, защото разбиването на фиброзата е болезнено и много болезнено. Но да не се отклоняваме. По този начин тазът е ОСНОВАТА на ОРГАНИЗМА, нарушенията в таза водят до сериозни последствия на ниво дезорганизация на миофасциалните вериги с развитието на тонусно-силов дисбаланс на ЦЕЛИЯ организъм, от ухото до петата.

Какво трябва да знае човек с болки в гърба и проблеми с КПС (критерий за пределно състояние), кифоза, сколиоза и т.н.? Всяко силово натоварване, дори с личен треньор като Бубновски до домашна тренировъчна терапия, без да елиминирате усукания таз и да го фиксирате с помощта на мускулите, ще бъде вредно, колкото повече тренирате, толкова по-лошо ще бъде положението ви. Това в най-добрия случай е борба с хиподинамиката.

Следователно правилното възстановяване на опорно-двигателния апарат може да продължи само в реда на изграждане на къща. Подравняваме таза - основата, циментираме го с помощта на баланса на илиопсоасните и глутеалните мускули. Освен това, възстановяването на баланса на скелетните мускули на гръбначния стълб, първо долната част на гърба, след това гърдите. Едва след това можете да поправите шията. Не забравяйте, че при нас и нашите специалисти остеопати, това може да бъде върнато в нормално състояние!



920 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page